Festival Community
This website is using cookies to. By clicking 'OK', you agree with our cookie policy. More about this.
OK

jasa

No means no! Kids against machines
2

Kids in Banja Luka, the city of Republic of Srpska, resisted the heavy machinery that was on its way to turn their playground into parking. Weapons of 5 to 12 years old kids were improvised barricades, eggs and tomatoes, night sabotages, drawings and poetry. Through negotiations with the mayor they managed to stop the betonization and got assured that the City will build the real playground instead of parking.

In words of activist Vesna Malesevic (UNSA GETO), "dissapearance of neighbourhoods, privatization of commong ground, illegal construction and cutting of trees have become an everyday occurance in Banja Luka, led by city authorities in the name of progress and urbanization."


http://www.index.hr/vijesti/clanak/ionako-se-nista-ne-moze-napraviti-ovi-klinci-nisu-tako-mislili-/600176.aspx

kritičko pisanje
1

Memefest. Zašto da ne!
Critical Writing? Hmm.... teorija? Da! Da!


Gde je nestalo kritičko razmišljanje, pisanje? Gde je nestala teorijska produkcija?

Činjenica je da kritičko razmišljanje i pisanje, ali i teoretska produkcija, sve manje podržavaju institucije znanja – univerziteti, instituti, škole… Treba je konstatovati: današnja društvena pedagogija prepustila se duhu vremena koji zanemaruje potrebu da se emancipatorni potencijali i radikalne društvene prakse izražavaju i reflektuju kroz teoretsku praksu. Taj trend je zahvatio na bolonjske programe adaptirane univerzitete, kulturnu i školsku politiku demokratskih država Evrope.

Kritička teorija nestaje sa univerziteta. Njen prostor se sve više krči u korist instantog konformističkog znanja vezanog na dinamiku tržišta i u korist prevlađujuće tehnologizacije društva. Kritičko znanje i teorija ne mogu preživeti u današnjim uslovima tržištne demokratije, kontinuirane tehnologiozacije i proizvodnje konformistično-potrošačkog društva. Rezultat tih procesa, koje podupire svetsko tržište, su komodifikacija znanja i dominacija tehnologije, znanje i teorija kao nekritičke društvene institucije.

Svestan položaja u kome su se snašli kritička teorija i znanje, Memefest vas poziva da particpirate u kategoriji kritičnog pisanja sa svojim teoretskim delima. Naša namera je da obnovimo potencijale kritičke teorije i relevantno demonstriramo da je znanje koje smo sposobni da proizvedemo radikalno emancipatorno. Ne želimo izdati emancipatorni potencijal teorije i njene društvene učinke. Želimo pokazati da je moguće generirati znanje i prakse izvan formalnih institucija koje su deo današnjeg kanona znanja u službi vlasti.

Memefest, platforma za teoriju i praksu – kulture, komuniciranja, medija, društva, umetnosti, dizajna - je jedna između onih neformalnih institucija koje nude materijalne uslove za kritičku teoretsku produkciju. Svesno se vraćamo teoriji i kritičkom razmišljanju, verujući da su učinci kritičkih razmišljanja i pisanja, kritičke teorije koje nastaju po neformalnim kanalima - antikapitalističke. Verujemo da je za genezu kritičke teorije i prakse potrebna radikalna komunikacija, prijateljska saradnja, doprinos i distribucija ideja.


Postanite deo naše zajednice i podelite sa nama svoj kritički rad!

Nikola Janović, Memefest 2010/2011

jasa
ABOUT ME

Username

jasa


COMRADES
oliver rok Vida Atraktor Sharad