DUG | nikolajanovic's blogpost @ Memefest
Festival Community
This website is using cookies to. By clicking 'OK', you agree with our cookie policy. More about this.
OK

nikolajanovic

RESEARCHER   +   THEORIST   +   OUTSIDE_OF_CLASIFICATIONS

DUG

Ne možete izbeći ideju čije je vreme došlo!

Ove reči izražavaju moto današnjeg globalnog pokreta protiv vladavine novca nad životom. One pripadaju ljudima, onim 99%, koji izražavaju naše glolokalne probleme na ulicama, u medijima, u prostorima javne savesti, u školama i univerzitetima, na poslu, kod kuće, kao i u intimnim odnosima i privatnim diskusijama.

Ove reči takođe izražavaju i još nešto drugo. One govore o globalnom stanju duha, o fokusiranoj i sažetoj artikulaciji problema. Ideja – čije je vreme došlo – problematizuje tri stvari. Prvo: intervencije koje stvaraju pucanje u globalnom poretku sistema sa ciljem da se redefinišu naša polja iskustva i odnosi između bivanja, rada i govora. Drugo: dijalog. Treće: stvaranje novih emancipatornih društvenenih institucija.

Ako komunikacija i umetnost uzimaju značajnu ulogu u oblikovanju budućnosti, moramo početi preusmeravati, ponovo otkrivati i promišljati/zamišljati naša razumevanja i načine na koje mislimo i delujemo, kako teorijski tako i u praksi.

Globalni DUG nije samo prilika da to uradimo, već je to naša odgovornost od koje ne smemo bežati!

Milioni su porobljeni kroz oblikovanje GLOBALNOG DUGA, dok je ZADUŽENI ŽIVOT postao svokodnevna naturalizovana realnost. DUG je postao primarni mehanizam koji uzima vlast od naroda i daje ga onom 1%. Ali, DUG se retko dovodi u pitanje. Zapravo je dug postao moralna obaveza odnosno kulturna kategorija ugrađena u život svakog pojedinca, zajednice, preduzeća i države. Pošto je biti dužan, na neki način, postala kategorija »srama«, dug postaje neizgovorljiv. Njegova snaga leži u njegovoj nasilnoj normalnosti.

Danas je potrebno napraviti jedan korak unazad. Taj korak unazad će omogućiti da iz druge perspektive sagledamo DUG ali i globalni Occupy pokret te promislimo njegove akcije. Jasno je da moramo još mnogo toga učiniti. Između ostaloga, moramo smisliti strategije razumevanja i načine učenja koje prevazilaze današnje institucionalne, kulturne i pragmatične granice profesija i oblasti znanja. Ovaj proces se već događa sa velikim intenzitetom širom sveta i mi u njemu učestvujemo već niz godina. Svake godine smo jači i uspešniji!

Pozivamo vas da se odazovete našem pozivu, razmotrite aktuelnu temu DUGA http://www.memefest.org/sr/competition/intro/, i pridružite ovogodišnjem MEMEFESTU!

Rok za prijavu radova je 20. maj 2012.

U iščekivanju vaših radova, pozdravlja vas ekipa MEMEFESTA.

Oliver & Nikola

Comments

To comment, please create a Memefest account, it will take you only 2 minutes!
Login here if you already have one.

nikolajanovic
ABOUT ME

Username

nikolajanovic


Name

Nikola Janovic


Gender

male


Country

Slovenia


Website

http://delikatesabynikolajanovic.wordpress.com/


Description

Political AutoCorrectness http://www.demokraticni-socializem.si/


I have joined the Memfest community becasue i am interested in

Art, Media, Theory, Biopolitics, Everyday Life


Education

Ph.D. in Sociology


Working place

Freelance sociologist


Music I like

Frank Zappa, Fela Kuti, Nick Cave, Rahsaan Roland Kirk, Darko Rundek & Haustor & Crago Orchestra, Azra, Tom Waits, John Zorn, EKV,Johnny Cash,Gang of Four...


Books I like

P.K. Dick, Brecht, E.A. Poe, GG Marquez, J. L. Borges, K. Hosseini, O. Pamuk...


Films I like

Pink Flamingos, Wild at Heart, Blue Velvet, When Father Was Away on Business, Brazil, La Grande Bouffe, Live Flesh, Taxidermia, 12 Angry Men, Dr. Strangelove, Night on Earth, Dečko Koji Obećava, Fight Club, Pi, Oldboy...


Websites I like

http://www.lifeartbiopolitics.org/


COMRADES