Festival Community
This website is using cookies to. By clicking 'OK', you agree with our cookie policy. More about this.
OK

MEME BOOKS

DEMONSTRATING RELEVANCE: RESPONSE-ABILITY

 

 

·          

    

V zbirki Psihologija vsakdanjega življenja v sozaložništvu Fakultete za družbene vede in Memefesta je izšla knjiga dr. Oliverja Vodeba in dr. Nikole Janovića.  Gre za dolgo pričakovani zbornik del Memefesta.

  

     O kompendiju splošno:  

    Zbirka tekstov in vizualnega gradiva s pomenljivim naslovom DEMONSTRATING RELEVANCE: RESPONSE-ABILITY. Teorija, praksa in imaginacija družbeno odzivnega komuniciranja, ki sta jo uredila in kurirala dr. Oliver Vodeb in dr. Nikola Janović, prinaša drugačen,  svež in radikalen interdisciplinarni refleksivni pogled na utečene komunikacijske in medijske  prakse in teorije.

Vsebuje tekstualna in vizualna dela, ki so nastajala od leta 2002 do 2009 po kanalih mednarodnega festivala družbeno odzivnega komuniciranja Memefest ter dodatne nove premisleke napisane konec 2010. Uredniško in kuratorsko delo je potekalo v zadnjem letu.


V svojem početju  je konstruktivna in odgovorna. S svojim brezkompromisnim radikalnim pristopom kritično izprašuje mainstream ideologije in prakse medijsko-komunikacijskega diskurza. Išče teoretične in praktične rešitve v smeri družbeno-odgovorne in družbeno odzivne konceptualizacije. Ne zgleduje se po nikomur, je unikatna in originalna. Vizualno neprecenljiva. Združuje različne vizualne perspektive in teoretske pristope, ki so nepogrešljivi na področju družbenih, kulturnih, medijskih in komunikacijskih ter oblikovalskih študijev. Refleksivno prepleta teorijo in prakso.

 

Knjiga je namenjena vsem, ki jih zanima aktualnost nove družbeno-kritične misli in preseganje tržnega razumevanja družbene odgovornosti komuniciranja. Posebej oblikovalcem, oglaševalcem, pedagogom, raziskovalcem, umetnikom, študentom medijskih in komunikacijskih programov, študentom oblikovanja in umetnosti ter medijskim aktivistom.


·         Kakšne vsebine prinaša:

Je zbirka ultimativnih in aktualnih esejev, manifestov, teoretskih razprav in originalnih vizualnih del. Tekstualne in vizualne vsebine se v skupni formi dela predstavljajo v vsej svoji heterogenosti. Odlikuje jih njihova posebnost in raznolikost, politična (ne)korektnost, stilska heterogenost, poetičnost, teoretska strogost…Vsebine so razvrščene po tematikah, ki delujejo kot notranji okvir in vodilo problematizacije.


Vsebine v šusu peljejo v poglobljena umevanja o komunikacijski, medijski in oblikovalski kulturi kapitalizma v njegovih heterogenih oblikah.  Pri tem gradijo okvir originalnih rešitev v smeri dobrega komunikacijskega dela in širšega refleksivnega komunikacijskega delovanja, izobraževanja in raziskovanja. Delo razkriva pasti tržnega komuniciranja in market driven ideologije. Z nasmeškom na tipkovnici razkriva mehanizme kvazi uporništva in kvazi družbene odgovornosti oglaševalskih in oblikovalskih praks. Podaja inovativna razmišljanja o Web potencialih- ekonomiji daru -  kiberprostoru,  analizi kiberkonfliktov ter high-tech ekonomiji. Neomajno se sprašuje o vlogi dizajn(erja) v okvirjih oglaševanja in oblikovanja, in hkrati poskuša demistificirati tiste ideološke mehanizme in prakse oglaševanja in oblikovanja, ki nas spremljajo vsak dan v življenjskem okolju.


Namen teh vsebin ni samo razkrivanje delovanja teh mehanizmov, temveč tudi ozaveščanje, da prevladujoče komunikacijske prakse kršijo pravice in ne izpolnjujejo svojih dolžnosti in obveznosti. V svojem bistvu so predatorske in niso družbeno odgovorne. Ker niso odgovorne nimajo odgovorov. 


Zapisati velja, da vsebine zbornika seveda ne spregledajo logike kognitivnega kapitalizma, fascinantnega odnosa med kognitivnimi kapitalisti in kreativnimi delavci ter slepih peg  samorazumevanja in (samo) vrednotenja komunikacijskih strok ter komunikacijskih del.  Prav  tako pa izpostavljajo pomisleke o dometu današnje kulturne in družbene kritike. V Memefestovem duhu izprašujejo tudi možnosti za vzpostavljanje nove globalne etične drže, radikalizirajo vprašanja o ekološki ozaveščenosti ter kažejo na nove subverzivne prakse estetizacije eksistence. V svojem skupnem imenovalcu demonstrirajo tisto, kar druge prakse ne: svojo odgovornost!

 

·         Zakaj  je potrebno:

DEMONSTRATING RELEVANCE: RESPONSE-ABILITY Teorija, praksa in imaginacija družbeno odzivnega komuniciranja odpre tista vprašanja in pokaže tiste perspektive, prakse in teorije, ki jih utečene in ideološko dominantne medijsko komunikacijske in oblikovalske stroke prezrejo, spregledajo in ne upoštevajo. Razloge za to razumemo. Vidimo tudi posledice. Prav zato je delo potrebno in pomembno, saj ponuja analitični vpogled, konceptualni aparat in radikalno inspiracijo brez katerih ni niti dobrega komunikacijskega dela niti emancipiranega gledalca.

 


 

 

 

 

Urednika in kuratorja
dr. Oliver Vodeb
dr. Nikola Janović

V vednost
Vsebina: tekstualna in vizualna
Tisk: barvni
Št. strani: 576
Teža: 1,08kg
Izid omogočilo: Ministrstvo za kulturo RS
Izid podprla: ŠOU LJ
Založba: FDV & Memefest
Zbirka: Psihologija vsakdanjega življenja
Cena: 34eur

Nakup
Knjigarne
Založba FDV, spletna založba FDV
Splet: www.memefest.org

Trenutno nakup ni možen.

Iz vsebine
Kazalo knjige
Uvod v knjigo